Computers vergelijken met behulp van de systeemspecificaties?

Tweet Share

De computer is zonder twijfel het belangrijkste gereedschap van de 21e eeuw. Er zijn weinig mensen in Nederland die niet regelmatig gebruik maken van een computer. Om e-mails te versturen en te ontvangen, om films te streamen, om het laatste nieuws te vinden of natuurlijk om thuis te kunnen werken. Een goede pc is tegenwoordig betaalbaarder dan ooit. En ze worden alleen maar beter, in een duizelingwekkend tempo. Een apparaat dat jou tien jaar geleden de beste internetverbinding gaf en de snelste software liet draaien, is nu eigenlijk rijp voor de stort.

Als je helemaal up-to-date wil blijven, dan koop je natuurlijk regelmatig een nieuwe computer. Als je die online of in de webshop gaat uitkiezen, dan zie je daar de systeemspecificaties van de apparaten. Wat willen die precies zeggen? Wat doet een processor en wat is het nut van de videokaart? We bespreken hier de systeemspecificaties van een pc en vertellen je welke daarvan belangrijk voor jou kunnen zijn.

Processor

Elk programma dat je draait (inclusief je internetbrowser!) verwerkt data. Het centrale computeronderdeel dat al deze data binnenkrijgt is de dataprocessor. Je hebt processors in verschillende sterktes. Een i3 processor is verouderd aan het raken, terwijl een i7 processor zo geavanceerd is dat maar weinig mensen behalve gamers daar echt iets aan hebben. De meeste pc’s die je kunt kopen hebben dan ook een i5 processor

Processor kernen

Een moderne processor is uitgerust met verschillende kernen of cores. In een computer kunnen twee tot wel 16 kernen aanwezig zijn. Hoe meer verschillende processorkernen, hoe meer bewerkingen tegelijkertijd de computer aankan. En hoe soepeler jouw werk op de computer dus verloopt.

Grafische schijf

De grafische schijf, meestal videokaart genoemd, is het onderdeel dat grafische bewerkingen verricht. Alle afbeeldingen en video’s die op je monitor wilt weergegeven worden gegenereerd uit enen en nullen door je videokaart. Ga je toepassingen draaien waarbij veel beelden verwerkt moeten worden, zoals beeldbewerkingssoftware in hoge resoluties en games met flitsende graphics? Dan is het de moeite om te investeren in een pc met een hoogwaardige videokaart. De bekende merken Nvidia en GeForce maken uitstekende videokaarten. Hoe hoger de waarde het nummer in de naam van de kaart is, hoe sterker die meestal is. Voor mensen die vooral bewerkingen zonder snelle beelden uitvoeren (zoals tekstverwerking en surfen), is het niet nodig om een krachtige videokaart te kopen.

RAM

Random Access Memory oftewel RAM is het werkgeheugen van jouw computer. Dit onderdeel is van belang om bewerkingen uit te voeren en software te draaien. 4 GB aan RAM is genoeg voor de meeste programma’s, maar moderne games en geavanceerde programma’s vragen meer RAM. Een computer met 8 GB RAM is een mooi gemiddelde, terwijl professionals met speciale behoeften en gamers gebaat zijn bij 16GB RAM.

Opslagruimte

De opslagruimte is de ruimte die beschikbaar is op je harde schijf. De meeste computers komen tegenwoordig met een harde schijf die in delen is gesplitst. Je hebt dan bijvoorbeeld een snelle harde schijf (een SSD) waarop je een beperkt aantal belangrijke programma’s kan opslaan. De bestanden die je niet zo vaak zult gebruiken kan je opslaan op een HDD-schijf, die wat langzamer is, maar meer ruimte biedt. En heb je nog meer ruimte nodig om je films, documenten en foto’s op te slaan? Dan kun je altijd investeren in een externe harde schijf die je via een USB-poort aan je computer koppelt.

Internetverbinding

Het is geen onderdeel van je nieuwe pc, maar houd er rekening mee dat je een redelijk goed internetpakket nodig hebt als je het maximale uit je nieuwe pc wil halen. Alle bewerkingen waarbij je computer online is of bestanden downloadt, zullen anders beperkt worden door de snelheid (of liever de traagheid) van je internet. Met een oude ADSL-verbinding kan je onmogelijk de snelheden halen die je verwacht met een nieuwe goede pc in huis. Het is in dat geval een uitstekend idee om bij je provider na te gaan hoe duur een upgrade naar een beter internetpakket is. Kabelinternet of zelfs glasvezelinternet voor thuisgebruik kost een paar tientjes op maandbasis, en zorgt dat je veel meer werk gedaan krijgt als je daarvoor afhankelijk bent van je internetverbinding.